Német nemzetiségi hagyományőrző olvasótábor

Német nemzetiségi hagyományőrző olvasótábor

26. alkalommal tartottak német nemzetiségi hagyományőrző olvasótábort Szepetneken. A múlt heti, napközis programon összesen 40 tanuló vett részt. A fiatalokat – egyebek mellett – ország- és helyismereti ügyességi játékok várták, valamint verseket, népdalokat is tanultak a Királyi Pál Általános Iskolában.  

Fehér Natália már 24 éve vesz részt a táborban, szerinte a közösségépítés szempontjából nagy előnyt jelent, hogy a programon különböző korosztályú gyerekek együtt tanulnak, játszanak.  

– Elsődleges célunk a hagyományőrzés és ápolás. Tájnyelvi szavakkal, kiszámolókkal, versekkel, népdalokkal ismerkedünk, illetve nagyon fontos a nyelvi készség és a kompetenciák fejlesztése, így nagyon sok tevékenységközpontú játékot végzünk, például mozgásos játékokat, kidobót, számháborút –  mondta el Fehér Natália, a Királyi Pál Általános Iskola német nemzetiségi pedagógusa.

A táborban olyan diákok vehettek részt, akiknek szepetneki kötődésük van.  

– A tábort eddig mindig az iskolaévet követő első, második héten rendezték meg. Az idei év speciális volt, úgy volt, hogy nem is lesz táborunk, hiszen a járványügyi és egyéb előírások nem támogatták ezt, aztán mégis olyan szerencsénk volt, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a közreműködésével, a miniszterelnökség támogatásával meg tudtuk szervezni így a nyár utolsó hetében a táborunkat– nyilatkozta Unger Ilona, a Zala megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Tóth Virág általános iskolás évei alatt minden alkalommal részt vett a táborban, idén már segítő volt.

– A tábor játékosságának köszönhetően nagyon segítette azt, hogy megszeressem a németet. A tanárok biztatása, az érdekes feladatok, amiket kitalálnak mindig segít, hogy megszeressük a németet és esetleg tanuljunk is ezek alatt a játékok alatt –  árulta el Tóth Virág.

Délelőtt nyelvi foglalkozást tartottak a tanárok, délután pedig kézműves tevékenységekkel és ügyességi játékokkal színesítették a programot.

Pályázatok

Okosan a pénzzel
Örökös ökoiskola