A magyar népmese napja 2023.

A magyar népmese napja 2023.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

                                                                      

„A mese olyan történet, amelyben mindenért meg kell dolgozni, semmi sem magától szép és jó, semmi sem magától működik rendben. A hős épp azért jár be egy utat, hogy széppé, jóvá, működővé tegye maga körül mindazt, ami rút, rossz vagy működésképtelen.” Boldizsár Ildikó

E nap alkalmából az 1. és 2. osztályosokkal közösen álltuk ki a mesebeli próbákat. Lehetett mesetotó, meseszereplők kitalálása, varázsfőzet készítése, vagy akár gyakorlati feladat is, mindenki becsületesen helyt állt. Mézeskaláccsal díszítettük a boszorkány házát, fűzfavesszőkből koszorút fontunk, amellyel teljesíteni kellett a célba dobás próbatételét. Aztán szegény legényként indultunk útnak szerencsét próbálni egy szál furulyával. Az aranyszőrű bárány is felbukkant, majd a hős elnyerte a királylány kezét. Természetesen volt hamuban sült pogácsa is a válogatott próbatételek teljesítéséhez. Ami a fontos, senki nem adta fel, így mindenki célba ért!

Iskolánkban a mesék szerepe nem csupán erre az egyetlen napra értékelődik fel. Továbbra is célunk a mindennapi meseolvasás, a mesék világának megismerése, amiről hiszem, hogy életre szóló útravalót jelent képzeletbeli tarisznyánkban.

 

Kapcsolódó galéria

A mese világnapja 2023.

Pályázatok

Örökös ökoiskola
Okosan a pénzzel