A MAGYAR KULTÚRA HETE

A MAGYAR KULTÚRA HETE

Mottó: "Nézd a szemeimet, minden kiderül, kár mondani már,
A magyarság szívbe menekül, úgy is jót talál, úgy is jót talál." - Ghymes

 

A magyar kultúra emléknapján szerte a világban megemlékeznek a magyar kulturális értékekről és nemzeti imádságunkról, a Himnuszról. Emlékezve és emlékeztetve minket arra, hogy a kultúra, a műveltség és a bölcsesség jó sorsban ékesség, balsorsban pedig menedék.

Iskolánkban különböző programok keretében beszélgettünk arról, hogy nekünk mit is jelent ez az aprócska szó: kultúra.

Készítettünk szófelhőt, plakátokat, játszottunk vízválasztó variáns játékot. Nyomoztunk a magyar Himnusz történetét illetően, felidéztünk néhány érdekességet is, majd egy ünnepi megemlékezés keretében a hetedik osztályosok elszavalták a verset. A közös megemlékezés után kiállítást nyitottunk azokból az ötletes illusztrációkból, amelyeket iskolánk tanulói készítettek különböző technikákkal a Himnusz néhány sorához.

Milbacher Róbert szavait idézve: „Csak úgy lehet eleven és működő nemzeti hagyományról beszélni, ha valamilyen módon személyes és élő kapcsolatot létesítünk vele: szóra bírjuk hunyt mestereinket.”

Ezen szavak szellemében ének-zene órákon Kodály Zoltán, zeneszerző és zenepedagógus szellemét is megidéztük. Diákjaink részletesen és alaposabban megismerték Kodály munkásságát és a világhírű Kodály-módszert. Kodály hitte és vallotta, hogy a „Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.”

A nagyobbak esszé-pályázat keretében vallottak arról, kik azok a mesterek, edzők, segítők, pedagógusok, akik ösztönözték őket arra, hogy tudásukat gyarapítsák, személyiségüket kibontakoztassák. Nagyon szépen megfogalmazott, kedves, hálás hangvételű kis alkotások születtek, köszönjük szépen! Örömteli tapasztalni azt, hogy a harmadik évezred hajnalán, a digitális kommunikáció őrületében és oly gyakori nyelvi igénytelenségében is sokatokban él az igény, hogy gondolataitokat, érzéseiteket szépen és igényesen – néha-néha költői módon, hasonlatokkal – fogalmazzátok meg. Így tovább!

A hétköznapok gyakran szürkék és nehezek. Sok a dolgozat, néha becsúszik egy rosszabb jegy. Azonban az ilyen különleges és rendhagyó alkalmak mindig emlékeztetnek minket arra, hogy bízzunk, maradjunk szorgalmasak, igyekezzünk jót tenni és jól viselkedni, mert az arcunkat a fény felé fordítva, minden árnyék mögénk kerül…

Ezzel a gondolattal búcsúzom most tőletek, minden tanulónknak és iskolánk minden dolgozójának köszönöm azt a sok munkát, ötletet és lelkesedést, amit a magyar kultúra hetének megünneplésekor megéltünk.

Bencze Krisztina

Ünnepi megemlékezés:

 

A Himnusz rajzpályázat kiállításáról és a megemlékezésről készült képeket a oldal alján megtekinthetik.

 

Helyzettjeink:

1. osztály Répás Zenina Maja
Adanics Dániel
Szilágyi Johanna Blanka
2. osztály Hárs Mia
Végh Olivér Bálint
Szever Mínea Nóra
3. osztály Hermán Aliz Anna
Köncz Virág
3. osztály csoportmunka Papp Máté
Kucs Olivér
4. osztály Szalai Ágoston
Matola Dóra
Szalai Nóra
5. osztály Csepregi Anna
Horváth Dávid
Müller Zselyke
6. osztály Horváth Zoé
Bognár Vivien
Billege Dorottya
7. osztály csoportmunka Börczi Anna Ildikó
Szilágyi Boglárka
Marosi Zsófia
7. osztály csoportmunka Csepregi Tamás
Kovacsics Zoé Amira
Kiss Milán
Korosecz Patrik
8. osztály Hárs Noel Noé
Szántó Dominik
Oszter Olivér Ottó
Balázs Rebeka
7. osztály esszé Répás Nadin Blanka

Kapcsolódó galéria

A MAGYAR KULTÚRA HETE

Pályázatok

Okosan a pénzzel
Örökös ökoiskola